2 Ekim 2013 Çarşamba

II - IV Barajı...



Selamlar;

Son zamanlarda yönetimin sadece bölümlerle fikir alışverişinden ibaret olan, ancak uygulanması düşünülürse eğitim/öğretim adına yararlı olabileceğini düşündüğüm bir sistem var. II - IV Barajı....

"II - IV barajı" dediğimizde aklınıza bir  futbol terimi gelebilir. Aslen bu şekilde düşünüldüğünde gayet eğlenceli duran bu terim, özünde çokta eğlenceye yer vermiyor.

Peki nedir bu "II - IV Barajı";
Şimdi belki buna siz pek aşina olamayabilirsiniz ancak bizim zamanımızda (çok yaşlıymışım gibi olmuş) bu baraj vardı malesef ve talihsiz şekilde bu baraja takılmıştık. 2. ve 4. sınıflar baraj kabul edilerek, 2. ve 4. sınıfların sonunda öğrencinin alttan dersi var ise bir üst sınıfa geçememesi anlamına geliyor.

Sistemin özünde şu var; Aldığımız Veteriner Hekimlik eğitiminin ilk 2 yılı "Temel Bilimler", son 3 yılı ise "Klinik Bilimler" derslerinden oluşuyor. Yani ilk 2 yılda aldığımız dersler bir nevi son 3 yıl göreceğimiz Klinik derslerini anlamak için hazırlık niteliğinde. Örneğin Anatomi'de kemikleri bilmeyen birisinin, Ortopedi dersindeki kırıkları, bu kırıkların fiksasyonunu/tedavisini anlaması mümkün değildir. Ya da Anatomi, Histoloji ve Fizyoloji derslerini bilmeyen bir öğrencinin Patoloji derslerinde gösterilen, hastalık hallerinde makroskobik, mikroskobik ve de fonksiyonel olarak gerçekleşen olayları anlaması mümkün değildir. Örnekler çoğaltılabilir.

Sonuç olarak; öğrencinin "Temel Bilimler" derslerini vermeden "Klinik Bilimler" derslerini anlaması sakıncalı olacağından, 2. yılını bitirmiş bir öğrencinin alttan dersi var ise 3. sınıftan ders alamaz.

Aynı şekilde 5. sınıfta aldığınız eğitimin adı "İntörn" yani "Veteriner Hekimliği Olgunlaştırma Eğitimi"dir. Yani 4 yıl boyunca derslerini almış bir öğrenci 5. yılında dersle uğraşmasın, öğrendiği teorik bilgileri tecrübe edinme yoluyla olgunlaştırsın isteniyor. Hal böyle olunca da 4 Barajı devreye giriyor ve o zaman da sonuç; alttan dersi kalan öğrencinin, tüm derslerini verene kadar İntörn eğitimini alamaması yönünde oluyor.

Bir Örnek:
2001 yılında İstanbul Üniversitesi Veteriner Fakültesi'nde bir arkadaşımın başına gelen, bu sistemle ilgili talihsiz bir olay var. Bahsi geçen kişi 2. yılını bitirdiğinde alttan sadece "İnkılap Tarihi II" dersi vardı. 3. sınıfın 1. döneminde ders kaydı yaptırmak için okula geldiğinde malesef çok kötü bir sürprizle karşılaştı. Altta dersi olduğu için 3. sınıf dersi alamıyordu ve alttan olan dersi 2. döneme ait olduğu için ilk dönem hiç ders alamıyordu. 2. dönem ise sadece "İnkılap Tarihi II" dersini aldı ve ancak 4. senesinde 3. sınıftan ilk dersini alabilmişti.

"Offff, nereden çıktı şimdi bu???" diyebilirsiniz. Yukarıdaki gibi meslekle alakalı olmayan derslerle ilgili talihsizliği saymazsak, bu sistemin öğrencinin kendini salmasının önüne geçeceği gibi öğrenmeyi de geliştireceği aşikar. Sık örneğine rastladığımız gibi, 1. sınıftan Anatomi dersi durupta 6. - 7. senesini okuyan ve alttan bir dünya dersle uğraştığı için aldığı "Veteriner Hekimlik" öğrenimi kesinlikle yetersiz kalan öğrencilerin önüne geçmeye çalışacak bir sistem bu.

Bu sistem uygulanır mı, uygulanmaz mı bilinmez ama uygulanmasının eğitime/öğretime kazandıracağı şeylerin olduğunu düşünüyorum. Özünde ise "Ya uygulanırsa" diye de ayakları denk alma zamanının gelebileceğini düşündüğüm için yazılmış bir yazıdır bu.

MAA



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder