30 Ekim 2013 Çarşamba

VİZE SINAVINA ARTHROLOGIA DAHİL DEĞİL.



Evet arkadaşlar, yanlış duymadınız. Vize sınavında yalnızca Osteologia'dan sorumlu olacaksınız. Arthrologia konuları vize sınavına dahil değil.

Herkese vizelerde başarılar.

M.A.A.



ARTHROLOGIA YARDIMCI NOTLARI....

Arthrologia ile ilgili Articulationes Membri Pelvini'ye kadar olan kısmın notları.



İ N D İ R !!!...

21 Ekim 2013 Pazartesi

OSSA CRANII ATLASI...

Selamlar arkadaşlar,



Geçmiş senelerde daha detaylı olarak anlattığımız kafa kemiklerini bu sene oldukça yüzeysel geçtik. Ancak ne kadar yüzeysel olsa da oluşumların yerlerini ve özellikle kemiklerin yerlerini öğrenmek yine de zor.

Geçmiş senelerde internet üzerinden yabancı kaynaklardan derlediğim resimlerden oluşan bir kaynağı size sunuyorum. Sunduğum atlas ve üzerlerindeki oluşumlar geçmiş senelerde bahsettiğimiz oluşumlardı aslında. Bu yıl işlenen konuları anlamanızda oldukça faydalı olacağını düşünüyorum.

Kolay gelsin.

MAA

İ N D İ R ! ! ! . . .

4. Hafta Ders Sunumları (Anatomi I)

4. Hafta işlenen konuların GÜNCEL sunuları;



- Columna Vertebralis 
- Skeleton Thoracis
     * Costae
     * Sternum
- Ossa Cranii
- Ossa Faciei

İ N D İ R ! ! ! . . .

7 Ekim 2013 Pazartesi

3. Hafta Ders Sunumları (Anatomi I)

3. Hafta işlenen konuların GÜNCEL sunuları;



- Ossa Membri Pelvini
     * Ossa Coxae
     * Skeleton Femoris
     * Patella
     * Skeleton Cruris
     * Skeleton Pedis
- Columna Vertebralis (Genel)

İNDİR!!!...

2 Ekim 2013 Çarşamba

II - IV Barajı...



Selamlar;

Son zamanlarda yönetimin sadece bölümlerle fikir alışverişinden ibaret olan, ancak uygulanması düşünülürse eğitim/öğretim adına yararlı olabileceğini düşündüğüm bir sistem var. II - IV Barajı....

"II - IV barajı" dediğimizde aklınıza bir  futbol terimi gelebilir. Aslen bu şekilde düşünüldüğünde gayet eğlenceli duran bu terim, özünde çokta eğlenceye yer vermiyor.

Peki nedir bu "II - IV Barajı";
Şimdi belki buna siz pek aşina olamayabilirsiniz ancak bizim zamanımızda (çok yaşlıymışım gibi olmuş) bu baraj vardı malesef ve talihsiz şekilde bu baraja takılmıştık. 2. ve 4. sınıflar baraj kabul edilerek, 2. ve 4. sınıfların sonunda öğrencinin alttan dersi var ise bir üst sınıfa geçememesi anlamına geliyor.

Sistemin özünde şu var; Aldığımız Veteriner Hekimlik eğitiminin ilk 2 yılı "Temel Bilimler", son 3 yılı ise "Klinik Bilimler" derslerinden oluşuyor. Yani ilk 2 yılda aldığımız dersler bir nevi son 3 yıl göreceğimiz Klinik derslerini anlamak için hazırlık niteliğinde. Örneğin Anatomi'de kemikleri bilmeyen birisinin, Ortopedi dersindeki kırıkları, bu kırıkların fiksasyonunu/tedavisini anlaması mümkün değildir. Ya da Anatomi, Histoloji ve Fizyoloji derslerini bilmeyen bir öğrencinin Patoloji derslerinde gösterilen, hastalık hallerinde makroskobik, mikroskobik ve de fonksiyonel olarak gerçekleşen olayları anlaması mümkün değildir. Örnekler çoğaltılabilir.

Sonuç olarak; öğrencinin "Temel Bilimler" derslerini vermeden "Klinik Bilimler" derslerini anlaması sakıncalı olacağından, 2. yılını bitirmiş bir öğrencinin alttan dersi var ise 3. sınıftan ders alamaz.

Aynı şekilde 5. sınıfta aldığınız eğitimin adı "İntörn" yani "Veteriner Hekimliği Olgunlaştırma Eğitimi"dir. Yani 4 yıl boyunca derslerini almış bir öğrenci 5. yılında dersle uğraşmasın, öğrendiği teorik bilgileri tecrübe edinme yoluyla olgunlaştırsın isteniyor. Hal böyle olunca da 4 Barajı devreye giriyor ve o zaman da sonuç; alttan dersi kalan öğrencinin, tüm derslerini verene kadar İntörn eğitimini alamaması yönünde oluyor.

Bir Örnek:
2001 yılında İstanbul Üniversitesi Veteriner Fakültesi'nde bir arkadaşımın başına gelen, bu sistemle ilgili talihsiz bir olay var. Bahsi geçen kişi 2. yılını bitirdiğinde alttan sadece "İnkılap Tarihi II" dersi vardı. 3. sınıfın 1. döneminde ders kaydı yaptırmak için okula geldiğinde malesef çok kötü bir sürprizle karşılaştı. Altta dersi olduğu için 3. sınıf dersi alamıyordu ve alttan olan dersi 2. döneme ait olduğu için ilk dönem hiç ders alamıyordu. 2. dönem ise sadece "İnkılap Tarihi II" dersini aldı ve ancak 4. senesinde 3. sınıftan ilk dersini alabilmişti.

"Offff, nereden çıktı şimdi bu???" diyebilirsiniz. Yukarıdaki gibi meslekle alakalı olmayan derslerle ilgili talihsizliği saymazsak, bu sistemin öğrencinin kendini salmasının önüne geçeceği gibi öğrenmeyi de geliştireceği aşikar. Sık örneğine rastladığımız gibi, 1. sınıftan Anatomi dersi durupta 6. - 7. senesini okuyan ve alttan bir dünya dersle uğraştığı için aldığı "Veteriner Hekimlik" öğrenimi kesinlikle yetersiz kalan öğrencilerin önüne geçmeye çalışacak bir sistem bu.

Bu sistem uygulanır mı, uygulanmaz mı bilinmez ama uygulanmasının eğitime/öğretime kazandıracağı şeylerin olduğunu düşünüyorum. Özünde ise "Ya uygulanırsa" diye de ayakları denk alma zamanının gelebileceğini düşündüğüm için yazılmış bir yazıdır bu.

MAA



1 Ekim 2013 Salı

DİKKAT!!!... 4. Hafta Hız Artırıyoruz...



Selamlar arkadaşlar;

İlk 3 haftamız bu hafta itibariyle bitecek olmasına rağmen sizlerle henüz 2 hafta ders işleyebildik. Ancak bu süre artık adaptasyonunuz için yeterli olacaktır/olmalıdır. Zira ilk hafta işlenmeyen ders, 2. hafta giriş ve hafif geçen dersimiz derken 3. hafta daha yoğun olarak işlenen dersimiz sizi afallatmış olabilir. Ancak hepsi bu değil malesef.

Artık üzerinizden lise psikolojisini ve yeni ortama adaptasyon psikolojisini atma vakti geldi. Zira önümüzdeki hafta "Ossa Membri Pelvini" işlenecek ve bu konular malesef çok daha zor. Ardından bayram tatili ve bayram rehaveti gelecek ki ondan sonrası daha tehlikeli. Bayram sonrası ise "Ossa Cranii" (Kafa Kemikleri) ile "Skeleton Axiale"nin geri kalanı işlenecek. Üst sınıflara "Ossa Cranii"yi sorarsanız, Anatomi I'i bir tarafa "Ossa Cranii"yi diğer tarafa koyduklarını anlarsınız.

Yine korkutma stratejisi diye düşünebilirsiniz ancak asıl amacımız şudur ki; Şu an işlenen konuları bu hafta içerisinde iyi öğrenin, laboratuvarımıza gelip (mesai saatleri içerisinde dilediğiniz zaman gelebilirsiniz) konuları çalışın ki haftaya arka bacak konuları geldiğinde geriye bakmanıza gerek kalmasın. Zira şu tempoyla görünen geriye bakmaya fırsatınızın kalmayacağıdır. İşte o zaman da erkenden havlu atmanız olasıdır ki bu hiç istemediğimiz bir durum olmasına rağmen 1. sınıf öğrencilerimizde sık görülür.

Hepiniz başarılar diliyorum..

MAA

2. Hafta Ders Sunumları (Anatomi I)

2. Hafta işlenen konuların GÜNCEL sunuları;

* Humerus
* Antebrachium
* Skeleton Manus



İNDİR!!!...

1. Hafta Ders Sunumları (Anatomi I)

1. Hafta işlenen konular;
* Anatomi Giriş
* Genel Osteologia
* Özel Osteologia: (Ossa Membri Pelvini: Scapula)













İNDİR!!!...

30 Eylül 2013 Pazartesi

2013-2014 Eğitim/Öğretim Yılı Güz Yarıyılı Herkese Hayırlı Olsun...

Öncelikle yeni yarıyılımızın herkese başarı ve güzellikler getirmesini temenni ediyorum.




Bu yıl yine aramıza yeni katılan arkadaşlarımız var ve en çok onların ilgisini bu yöne çekmeye çalışacağım. Yeni geldiğiniz bir şehir, yeni geldiğiniz ve yaşadığınız bir ev/yurt ortamı, yeni arkadaşlık ortamı derken adapte olmaya çalışacağınız birçok şey varken okulla ilgili duyuru ve ders notlarını ise buradan paylaşmaya çalışacağım.

Evet arkadaşlar, artık üniversiteli oldunuz. Bu üzerinize; aileden uzak bir yaşam, birçok sorunla tek başına başa çıkmak zorunda kalma, meslek edinme adına çabalama gibi hem kendinize hem de ailenize karşı ciddi sorumluluklar yüklenmenize neden olsa da, önünüzde -ders çalışma zamanları dışında- unutamayacağınız ve bir daha asla yaşayamayacağınız için gelecekte hep özlemle anacağınız yılları da beraberinde getiriyor. En basitinden burada geçireceğiniz -minimum- 5 yıl içerisinde aile bireylerinden bile çok göreceğiniz, yediğinizin/içtiğinizin ayrı gitmeyeceği dostlara sahip olacaksınız. Kısaca hem zorlu zamanlar yaşayacaksınız, hem de unutamayacağınız güzellikte anılar edineceksiniz burada.

Fazla detaya girmeye gerek yok, herkes yaşayacak ve görecek. Yeni okulunuz ve yeni hayatınızda sizlere başarılar.

M.A.A.