27 Kasım 2019 Çarşamba

MESLEKİ TERMİNOLOJİ (20.11.2019) DERS NOTLARI...


Endometritis: Uterusun müköz membranlarının yangısıdır.
Epistaksis (burun kanaması): Çarpma, vurma, kemik kırılmaları, hemofilik kişilerde veya benzeri hastalıklarda ülserlerin damarları açması sonucu meydana gelen ve doğrudan buruna bağlı kanamalardır.
 Gingivitis (diş eti yangısı): Diş etlerinin yakıcı maddeler, sert yiyecekler veya diğer sebepler dışında beslenme ve vitamin yetersizlikleri sonucu meydana gelen yangısıdır.
Hemofili: Kanın pıhtılaşma yeteneğinin kaybolması halidir. Bu köpeklerde ve genetik olarak da insanlarda görülen bir durumdur.
Hernia (fıtık): Genel olarak bir organın diğer organ içine veya vücut boşluğuna veya vücut duvarlarını teşkil eden dokular arasına girmesi olayıdır.
Hidrosefalus: Kafatası boşluğu içinde su toplanması halidir.
İnkübasyon (kuluçka): Salgın hastalıklarda mikroorganizmaların vücuda girip çoğalarak veya toksinlerini vererek, hastalığın ilk belirtilerinin görüldüğü süreye verilen isimdir.
İnflamasyon (iltihap, yangı): Türlü etkenlere karşı dokuların gösterdiği lokal reaksiyonlara denir.
İntoksikasyon (zehirlenme): Hücre ve dokularda biyolojik ve fonksiyonel etki yaparak vücutta meydana getirdikleri patolojik etkilere zehirlenme, bu maddelere de zehir (toksin) denir.
Laparotomy: Karın boşluğunun açılması operasyonudur. Teşhis veya tedavi maksadı ile karın boşluğunu operasyonunun gerektiği yerlerde açılmasıdır.
Lezyon: Hastalık etkenleri ile dış etkenlerin dokular üzerinde yaptığı değişikliklere verilen isimdir.
Ligatür  (bağ): Yaralanan kan damarları veya diğer kanalların akıntılarını kesmek veya bunların atrofiye olmalarını sağlamak amacı ile keten, ipek veya benzeri maddelerden yapılmış ipliklerle atılan bağdır.
Lipoma (yağ uru): Daha ziyade yağ hücrelerinin üremesinden meydana gelen, metastaz yapmayan iyi huylu tümörlerdir.
Lordosis: Bel kemiğinin anormal dökülmesidir. Bel kemiğinin konkavitesi yukarı doğrudur.
Luxation (dislocation): Düşme, çarpma, kırık, ani ve sert hareketler, tendo ve kaslardaki anatomik yapı bozuklukları nedeniyle eklemleri oluşturan kemik uçlarının eklem boşluğundan çıkması veya kısmen ayrılması olayıdır.
Malign (kötü huylu): Başlangıcı ve seyri itibariyle hasta için kötü sonuç veren, tedaviye cevap vermeyen hastalıklara verilen genel isimdir. Daha ziyade tümörler için kullanılan bir deyimdir. Kısa zamanda gelişen, yayılan ve metastazlar yapan kanser ve karsinom tabiatında ki tümörlere bu isim verilir.
Mekonyum: Doğuma kadar geçen süre içinde yavrunun bağırsaklarında biriken, kahverengi veya siyahımsı, yapışkan müköz maddelerdir.
Metastaz (yayılma): Bir organdaki hastalığın kan veya lenf yolu ile diğer organlara geçip, orada da hastalık yapması olayıdır.
Necropsy (autopsy): Hastalıkların teşhisi, hastalık etkenlerinin organlarda yaptığı biyolojik etkiler, ölüm sebebinin anlaşılması amacıyla kadavranın tekniğine uygun olarak açılması ve incelenmesidir.
Nekroz: Hücrelerin veya dokuların hayati fonksiyonlarını kaybetmesi, ölmesidir.
Ödem: Doku aralarına patolojik olarak sıvı sızıntılarının toplanması ve dokuların şişmesi, yumuşak hamur kıvamında, parmakla basıldığında kolayca kaybolmayan, iz bırakabilen olaylara ödem denir.

MESLEKİ TERMİNOLOJİ DERS SUNULARI

3. SUNU 4. SUNU 5. SUNU 6. SUNU 7. SUNU 8. SUNU